WAT IS WIEROOK?

De naam wierook komt uit het Latijnse incendere, wat 'branden' betekent. Wierook geeft een aromatische rook af die de zintuigen activeert en de stemming verandert. Wierook heeft een speciale kracht, waarvan vandaag de dag nog steeds gedacht wordt dat het een zeer krachtige lichamelijke, psychologische en spirituele betekenis heeft. Als het aangestoken wordt en daarna uitgeblazen (het gloeit langzaam door totdat het op is), dan geeft het een prettige geur in de ruimte. Hoewel we meestal de bekende stokjes in huis halen, is het er in verschillende vormen. Bijvoorbeeld in de vorm van korrels, staafjes of kegels.

GESCHIEDENIS VAN WIEROOK

Wierook is afkomstig van ‘wijrook’, wat staat voor ‘rook om te wijden’. Door de klemtoon op het eerste deel van het woord te leggen, is het huidige ‘wierook’ ontstaan. Het komt dus neer op ‘gewijde rook’. Al 1700 jaar voor Christus werd wierook gebruikt. Men gaat er vanuit dat het als een reukoffer werd aangeboden om de goden gunstig te stemmen. Veel planten produceerden unieke geuren en men verzamelde deze rauwe materialen om te gebruiken.

 

GEBRUIK

De gewenste geur laten gloeien, kan je helpen ongewenste geuren uit delen van uw huis weg te krijgen, maar ook om bijvoorbeeld sigarettenrook te verjagen. U kunt het ook toepassen om in een bepaalde sfeer of gevoel op te roepen. Of laat u door de geuren inspireren bij bijvoorbeeld een creatief proces waar u middenin zit. Andere mensen passen het toe om energetisch hun reinigingswerk te laten doen en weer andere mensen kunnen er lekker bij ontspannen of mediteren. Dit kan omdat het reuk, emotie en stemming samen kan brengen.

 

VERSCHILLENDE TYPEn WIEROOK

Wierook kent heel erg veel verschillende stijlen en geuren. Combinaties van bloemen- en plantenmateriaal worden gebruikt van aromatische planten. Essentiële olie kan aan de mix worden toegevoegd om een sterkere geur te creëren. De geur is erg belangrijk bij wierook, dit kan bepaalde gevoelens oproepen omdat geur in de hersenen vaak gekoppeld is aan herinneren. Witte lotus roept bijvoorbeeld meestal een veilig en tevreden gevoel op, musk een beschermend gevoel.
 

 

WIEROOKSTOKJES VERSUS KEGELTJES

Wierook komt voor in vele vormen, maar de meest voorkomende zijn stokjes en kegels. Stokjes branden direct en hebben een stokje van bamboe of sandelhout, bedekt met een laagje wierookmateriaal dat samen met de kern opbrandt. Kegels zijn ook een direct brandende vorm van wierook. Ze kunnen een afgeronde vorm hebben of een piramide vorm en lijken op een mini-vulkaan wanneer aangestoken. Ze zijn uitgevonden in Japan in de 19de eeuw. Vaak hebben zij een basis van houtskool en branden relatief snel. 
 

 

© 2020 - 2024 Teex | sitemap | rss